Хранене през лятото

Да слушаме нуждите на тялото си и да ги удовлетворяваме чрез храната е умение, което ни прави здрави и силни!

В България имаме четири сезона и нашите тела по естествен начин се приспособяват към тях. Тази промяна е пряко свързана и с начина на хранене, ако следваме естествените дадености на земята и природата. В съвременното общество вече има целогодишно почти всякаква храна, която се внася за пазара. Ако наблюдаваме по-осезаемо тялото и потребностите му ще установим, че ни се яде основно сезонната храна, защото тя е в синхрон с природата и нашите хранителни нужди. Примерно динята я има и зимата на пазара, но нейния вкус и хранителна стойност няма общо с лятната диня, расла под жаркото слънце. Освен това цената е в пъти по-висока, което обременява и нашия бюджет. Така че е добре да се придържаме към хранене със сезонни храни, расли най-добре по българските земя и отгледани с възможно най-чисто и органично производство. Тогава ще сме се нахранили с пълноценна храна, която ще ни засити, ще ни нахрани с по-малко количество и ще ни даде сила и живец.

Също така през лятото тялото губи много от водата си заради жегата, тогава е добре да се храним с повече плодове, салати и да пием повече течности. Съвсем естествено усещаме, че не ни се яде друго. Не случайно през лятото зреят и растат множество плодове и зеленчуци, които съдържат повече вода, удовлетворяваща нуждите на нашите тела. Природата винаги е в синхрон с нашите потребности, защото ние сме част нея.

Например червените плодове са първите, които зреят през пролетта /череши, вишни, малини, ягоди/ – червеното е цветът, който обновява кръвта ни, това е цветът на действието. Затова неслучайно започваме да се храним напролет с червените плодчета, те подсилват кръвта ни и ни подтикват към действие - да творим, да садим, да градим през следващите топли дни в годината.

В летните горещи дни е добре да пием повече течности, но те да са основно вода, без напитки, които съдържат захар, консерванти, овкусители, кофеин, оцветители, ароматизанти. Тези изкуствени съставки затормозяват допълнително тялото през топлите летни дни, дори могат да доведат да неприятни състояния и усещания. А когато тялото е приело чрез храненето вещества, които са токсични за него, то при изпотяването потта има неприятна миризма, заради натрупаните отрови. Затова колкото по- естествена и чиста е храната и напитките, толкова по-чисти ще бъдат и телата.

Може ако имаме нужда от свежест или разнообразие да ползваме плодове, за да си направим лимонада или отвари от билки на студен чай. Ако усещаме, че тялото прегрява, то е добре да изпием чаша вода с една супена лъжица натурален ябълков оцет. Тази течност ще охлади по естествен начин тялото и ще се справи с жегата.

Да слушаме нуждите на тялото си и да ги удовлетворяваме чрез храната е умение, което ни прави здрави и силни!

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК  https://t.me/krasivplovdiv

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД