Малката-голяма пазителка на хляба

Докато меся хляба го наричам с хубави думи, като правя същото и докато втасва

В града под Тепетата живее най-малката пазителка на древния български обичай за месене на хляб с квас.

Казва се Виктория Георгиева и е само на единайсет години, а вече умело възражда най-старият познат метод с жив квас, който също отглежда сама, чрез естествена ферментация на брашно и вода.

Отскоро тя е и човекът в семейството, който се грижи за "насъщния" на трапезата в нейния дом и го прави с цялата си любов и отдаденост.

Ето какво сподели тя пред нашите медии:

"Вдъхнових се да меся хляб, като гледам мама и ми стана интересно как го заформя в началото, какви съставки слага и изобщо как изпълнява целия процес на омесване на хляба. Харесва ми да правя хляб, защото, като започна да го меся, се успокоявам, всички негативни мисли излизат от главата ми, става ми леко на душата, а и самият хляб се получава вкусен.

Докато меся хляба го наричам с хубави думи, като правя същото и докато втасва. Тъй като водата има памет, зареждам хляба с положителна енергия и хубави мисли, за да може докато го ядем да усетим тези мисли и да ни заредят със сила!"

Ето и малка част от ползите, които получаваме, избирайки хляб с квас:

-богат е на естествени пробиотични бактерии

-разгражда глутена до аминокиселини, така че хората с глутенова непоносимост могат също да го консумират

-изключинелно подходящ за хора с диабет, тъй като не повишава рязко кръвната захар.

А най-ценното му предимство е свързването с творческата ни природа и усещането за домашен уют, семейна близост и любов, толкова нужни в наши дни.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК  https://t.me/krasivplovdiv

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД