Шеф Росен Чакъров провежда кулинарни работилници с ученици, чрез проекта „Живодар в училищата”

„Живодар – кулинарни истории на две колела“

Шеф Росен Чакъров провежда кулинарни работилници с ученици, чрез проекта „Живодар в училищата”

Полезното начинание „Живодарѣ – кулинарни истории на две колела“ е проект на Шеф Росен Чакъров, с който той представя житейската философия и дребните, но важни, детайли от битието на човек. Начинанието е дългосрочен проект, чрез който се провеждат открити уроци по готварство и хранене в училищата. Шеф Чакъров застава пред децата с чистото намерение да предаде знанията си на младите поколения и да посее в тях семенцето на едно по-дълбоко разбиране за храната и стойността на българският занаятчийски продукт. Идеята на кулинарните работилници в училищата е да съхранят онова, което имаме като традиции, храни и продукти, като се предадат на бъдещите поколения. Представят се пред учениците различни фермерски продукти и начини на приготвяне им. Децата се запознават с полезната и питателна храна.

Шеф Чакъров застава пред децата, завързва престилката си и започва да разказва съвременни приказки за производителите на натурална храна. Децата вдигат отворени очи към него и слушат. Докато говори, ръцете му не спират. Реже и подрежда, за да може те да опитат от натуралната храна, за която им разказва. Докато децата преглътнат, той вече е преминал към готвенето. Продължава с бъркане на майонеза към която добавя пробиотик от натурални ферменти. Децата нямат търпение да опитат. През това време в тигана се пекат семена и ядки, които се отправят към ръчичките на децата, за да направят разликата във вкуса, между суровите и печените. Тъкмо децата обсъждат вкусовете и вече пред тях се подреждат трите вида набухватели -  квас, мая и инстантна мая, и шеф Чакъров им обяснява различията, за да знаят коя е полезната. За да не изпуска очите на децата той преминава към инструментите и им показва различни ножове, като им разяснява за какво се ползват. Задължително им дава да опитат жива храна и обяснява, защо точно тя е най-полезна. Домашно приготвени цвекло, разядки, крокмач, катък, риби и меса, са част от дегустацията, както и още много, много продукти, които на всяка кулинарна работилница са различни, защото децата са различни, думите също. 

През последните 12 години, чрез проекта на пловдивският кулинар, са осъществени стотици кулинарни работилници с деца, ученици и възрастни, на фермерски пазари, училища, обществени сгради, заведения, школи, академии, изложения, фестивали, здравословна кулинарна работилница и представяния.

Цялостната кулинарна и житейска философия на Шеф Чакъров е събрана и в неговата книга – „Живодар – кулинарни истории на две колела“

Думите на  Конфуции: „Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред – образовай населението!“ са движещата сила в проекта „Живодар”.  Чрез образователните срещи Шеф Чакъров се стреми да предава натрупаното познание, да разпалва децата и да ги вдъхновява. Усмивките и интереса им по време, и след, кулинарните работилници, показват достатъчно ясно ползите, които той носи за възпитанието на бъдещите поколения.

Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК  https://t.me/krasivplovdiv

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД