Живата храна е нужна на всяко хранене
Ако нямаме откъде да си откъснем, то е добре да си потърсим производители, които не използват химически препарати и торове за отглеждането на продукцията.
Това е храната, в която има живец. Това е храната, която е току що откъсната от дървото или от земята. В нея все още текат живителните сокове. Когато ядем такава прясна храна, ние се изпълваме със сила.
Затова е добре да имаме градинка или да имаме възможност да си взимаме от производители, които предлагат прясно набрана продукция. Когато приготвяме салата и отидем в градината и откъснем от там: доматче, чушчица, краставичка, магданоз, босилек или други билки, то тази салата, когато се нахраним с нея ще ни зареди със сила. Защото каквото ядем, в това превръщаме тялото си.
Кои са тези живи храни? В летния сезон има изобилие от българска свежа продукция:
Плодовете, прясно откъснати – диня, пъпеш, грозде, праскова, круша, боровинки, малини, къпини, ягоди и още, и още….
Зеленчуци, прясно набрани – патладжан, тиквичка, чушки, царевица, домати, краставици и още, и още…..
Билки и подправки – магданоз, копър, риган, босилек, девисил, розмарин и още, и още…
Кълнове – това са съживени семенца, в които животът тръгва да се проявява в първична форма. Те се правят лесно от семенца, като се накисват за 24 часа, след това се измиват и се оставят в буркан, който не е затворен с капак, а е специален за кълнове или има тензух на отвора. Сутрин и вечер се измиват и се остават отново в буркана, така че да се изцеди добре водата от тях, но да са мокри. Бурканът се оставя под наклон. Когато видите малките кълнове да пробият семенцето са готови за хапване.
Живата храна е задължителна да присъства на всяко хранене.
Как да си я подсигурим?
Ако имаме двор и си отглеждаме храната, това е най-добрия вариант.
Ако нямаме откъде да си откъснем, то е добре да си потърсим производители, които не използват химически препарати и торове за отглеждането на продукцията. Да открием производителите на органична и натурална храна и ако са ви наблизо може да ходите да си взимате често, каквото ви е необходимо, за да е прясно откъснато и живо.
Ако разчитате само на магазините и пазарите, търсете свежите продукти, по възможност да са от български производители, защото така подкрепяме родното производство и икономика.
Ако живеете в града и търсите възможност да си похапвате жива храна на всяко хранене, то си отгледайте на терасата в саксии билки - мента, босилек, мащерка, магданоз и при храненето може да си откъснете няколко стръкчета от билките и да овкусите гозбата с тях. Дори само билките са достатъчни, за да съживят храната.
Отговорността за здравето е в нашите ръце, ако искаме жизненост и сила, то да започнем от храната.
Коментари