Време е да си подготвим туршията
Туршия – българската ферментирала бомба с полезни бактерии
Зимата напомня за себе си и освен топли дрехи и обувки е време и за храна, която да приготвим за студените зимни дни, когато липсват пресни зеленчуци.
Вече целогодишно има вносни плодове и зеленчуци, които не са отгледани по нашите зами и освен, че са много скъпи, те не са пригодени за храна през зимния сезон.
Какво е добре да си приготвим за зимата?
Туршия – българската ферментирала бомба с полезни бактерии. Най-полезните за здравето туршии са тези, при които ферментацията протича по естествен начин. Важно е да се отбележи, че естествена ферментация се наблюдава при храните, които са консервирани само със сол и вода без други добавки и топлинна обработка, както и че при този процес се отделят изключително полезни за човешкия организъм ензими. Тази любима зимна храна спомага лечението на артрит, язва и леки настинки. Освен това засилва метаболизма и помага за освобождаване от излишните килограми. Подобрява се функцията на червата. Понижават се нивата на захарите в тялото и спомага храната да се усвои по-лесно.
Туршията е естествен пробиотик. Не е нужно да се купуват добавки – пробиотик, а да си направим ферментирали зеленчуци.
Добавеният чесън в туршиите усилва защитните сили при настинки и грип, през студените зимни месеци. Полезни освен зеленчуците е и саламурата от туршията. Тя представлява електролит, който структурира водата в тялото.
РЕЦЕПТА за туршия с естествена ферментация:
Зеле
Карфиол
Морков
Чушки
Гулия
Чесън
Корнишони
Червено цвекло
Зелени домати
Билки и подправки – целина, дафинов лист, черен пипер, карамфил
Или комбинация от тях.
Според големината на буркана си режете и подреждате зеленчуците. Да са плътно подредени. Заливате ги с вода и разтворена в нея морска сол, в съотношение 2,4 % сол от общото количество на водата и зеленчуците. Оставете за няколко дни да ферментира и приберете в хладилник.
Да ви е сладко!
Присъединете се към нашата общност в Telegram ТУК https://t.me/krasivplovdiv
Коментари